Till senaste kommentaren

Upphandlingskriterier hållbar skogsråvara

Hej! Vi har laddat ner UHM:s baskriterier för hållbart skogsbruk(fr. 2011). Kvalificeringskravet lyder; "Leverantören ska ha rutiner på plats som säkerställer att trä och träbaserade material härstammar från legala och acceptabla källor". Leverantörerna undrar: Vad är det för "rutiner" som skall beskrivas? Kan ni ge ett exempel?

Har också fått till mig av en leverantör att "Controlled Wood certifikat" inte kan användas som bevis för att PEFC-råvaran uppfyller kraven på acceptabelt ursprung(så som det står i ert förslag på Självdeklaration).

Kommentarer

 • Hej Rose-Marie,

  Vilka rutiner som leverantören ska beskriva beror på vilken certifiering leverantören eller produkterna har. Mer information finns i tillämpningsdokumentet, där det även finns en bilaga (bilaga 1) som leverantören kan använda som mall för sin självdeklaration. Du finner tillämpningsdokumentet på vår webbplats.

  Spårbarhetscertifierad leverantör
  Är leverantören spårbarhetscertifierad enligt FSC eller PEFC (med angivet certifikatsnummer som kan kontrolleras) och kommer att leverera märkta produkter fungerar det som bevis för att krav 10146 är uppfyllt, eftersom rutiner ingår i certifieringen. Här krävs alltså ingen rutinbeskrivning. Är leverantören spårbarhetscertifierad enligt PEFC måste man även ange vilket kompletterande bevis kommer att användas för att visa acceptabelt ursprung, till exempel Controlled Wood certifikat.

  Märkta produkter
  Är leverantören inte spårbarhetscertifierad, men har för avsikt att leverera produkter märkta med FSC eller PEFC i obrutna förpackningar ska man redovisa vilka rutiner man har för att:
  • kontrollera så att produkterna är märkta med giltiga certifikat
  • bevara dokumentation som rör certifierade produkter.
  • säkerställa att ingen sammanblandning med omärkta produkter sker inom företaget
  Rutinerna kan finnas beskrivna i till exempel ett kvalitetssystem, verksamhetsledningssystem eller miljöledningssystem. Även här måste man för PEFC-märkta produkter ange vilket kompletterande bevis kommer att användas för att visa acceptabelt ursprung, till exempel Controlled Wood certifikat.

  Omärkta produkter
  Leverantören ska beskriva de rutiner man har för att kontrollera och verifiera att råvaran i offererade produkter uppfyller kraven ställda i upphandlingen och rutiner för att dokumentera och verifiera att denna råvaran är spårbar från skogsbruksenhet fram till slutprodukt.

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.