Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Utdrag ur belastningsregistret

Hej,

Är det möjligt att i upphandlingen ställa krav på och begära ut utdrag ur belastningsregistret för den personal hos anbudsgivaren som ska utföra tjänsten (i detta fall gäller det lokalvård)?

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Inom ramen för vissa verksamheter inom utbildning och omsorg finns lagkrav på att den som erbjuds anställning, uppdrag eller liknande ska lämna utdrag ur belastningsregistret, se bland annat skollagen (2010:800), lagen (2007:171) om registerkontroll vid sådana hem för vård eller boende som tar emot barn och lagen (2010:479) om registerkontroll av personal som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder.

  Om en upphandlande myndighet i övrigt vill ställa krav en leverantör ska uppvisa brottsregisterutdrag för sina utförare, eller uppställa krav på vilka som får utföra uppdraget får en bedömning göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Det bör inte finnas något kategoriskt hinder mot sådana krav, utan det beror i regel på föremålet för upphandlingen och syftet med det aktuella kravet. Se även inlägget Ska anbudsgivare informera om att någon företrädare utreds för brott?.

  Uppdaterad: den 23 juli 2019

  Med vänlig hälsning,
  Rasmus

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.