Till senaste kommentaren

Passar selektivt förfarande bäst vid upphandling av stödköp av livsmedel?

Hej

ska upphandla stödköp av livsmedel. Vi vet vilka butiker som vi vill ska svara på anbudet, då det är i dessa butiker stödköp utförs i dagsläget (ca 7 butiker spritt över större område, nära kommunal verksamhet mm). stödköp görs då "klient" tränas(eller skolas in) att utföra vardagliga saker som att t.ex. handla mat, men också om det saknas en vara på t.ex. förskola (på grund av allergi (liten förpackning) eller att varan saknas då ej planerat behovet uppkommer). min första tanke är att använda selektivt förfarande (öppen upphandling) men då jag inte är säker på val av förfarande vill jag checka av med UHM. Är det rätt val med selektivt förfarande eller ?

söker även en processkarta för selektivt förfarande för att förstå processen. Har ni någon rekommendation om var den finns att tillgå?

Kommentarer

 • Hej Kerstin,

  Frågan om vilket förfarande som ska användas i en upphandling beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Den som bäst kan svara på hur behovet och omständigheterna ser ut i det enskilda fallet är den upphandlande myndigheten. Generellt sett brukar ett selektivt förfarande användas om den upphandlande myndigheten tror att det kan komma in ett väldigt stort antal anbud i upphandlingen och av den anledningen vill man begränsa hur många anbudsgivare som ska få lämna anbud. Det förekommer även att selektivt förfarande används när den upphandlande myndigheten har bråttom att genomföra en upphandling men inte har helt färdiga upphandlingsdokument som avser till exempel krav på upphandlingsföremålet.

  Gällande din andra fråga, om processkarta för selektivt förfarande, känner jag inte till om det finns någon grafisk processkarta för selektivt förfarande att tillgå. Kortfattat går processen till enligt följande:
  Annonsering
  Anbudsansökan lämnas in
  Kvalificering (kontroll av egenförsäkran eller bevis)
  Urval av anbudssökande
  Utlämnande av eventuella övriga upphandlingsdokument till utvalda anbudssökande
  Anbud lämnas in
  Utvärdering
  Kvalificering (kontroll av bevis om egenförsäkran har lämnats in)
  Tilldelning av kontrakt eller ingående av ramavtal

  Med vänlig hälsning,
  Gustav Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.